“Helverova noć” – 20 godina od premijere

U Kamernom teatru 55, 25. februara, obilježava se 20 godina od premijere. Tim povodom biće izvedena predstava “Helverova noć”, reditelja Dine Mustafića.

Naša najnagrađivanija predstava ponovo će biti pred publikom. Pored toga što je predstava koja je obišla svijet, drama najpopularnijeg poljskog savremenog dramatičara, reditelja i profesora Ingmara Vilkvista ( alijas Jaroslava Svijeršća), napisana 1999. godine, komad je koji se bavi začudnim odnosom majke i posinka ( momka sa posebnim potrebama), na isprepletanoj relaciji majka – dijete, štićenik – tutor, brat – sestra, muškarac – žena, dželat- žrtva.

Ako se jedna predstava s tla bivše Jugoslavije može nazvati teatarskim fenomenom u 21. vijeku, onda je “Helverova noć”. Život je “udahnula” u Sarajevu, u Kamernom teatru 55 prije dvadeset godina, a od tada je živjela na scenama Balkana, Azije, Afrike, Amerike… I gdje god je izvođena, dočekana je s hvalospjevima, ali i nagradama.

“ Jedna predstava ne može promijeniti svijet. Međutim, može sigurno promijeniti pojedinca koji je gleda. Makar to bio jedan gledalac, koji će ostati zapitan posle odgledane predstave, i koji će imati unutrašnje snage za preispitivanje unutranjih stavova. Možda će predstava naprosto probuditi nekog da izađe i glasno protestuje, da se pobuni u javnom prostoru, prepozna i identifikuje one koji donose zlo i suprostavi im se. U svakom smislu uvijek je dobro govoriti, ukazivati prstom i hrabro se suprostavljati nego pokunjeno ćutati i čekati da dođe red na vas. Jer, onda je prekasno” riječi su Dine Mustafića.

Ovim putem pozivamo našu vjernu publiku da s nama zajedno proslavi dvadeset godina igranja predstave “Helverova noć”.

Vidimo se u Kamernom!