Virtuelna šetnja kroz simbole sa stećaka

Danas, 12.02.2024 u Kamernom teatru 55 je održan pres povodom Početka velikog regionalnog projekat StećakLand.

Pod koordinacijom Udruženja za digitalizaciju kulturne baštine DIGI.BA, i u partnerstvu sa NoHo produkcijom iz Irske, Arheološkim institutom Beograd, Narodnim muzejom Crne Gore,  Kamernim teatrom 55 i Fondacijom „Mak Dizdar“, započeo je veliki dvogodišnji projekat StećakLand, koji se realizira u okviru programa „Kreativna Evropa“, pod krovom Evropske komisije za potporu kulturi i audiovizualnom sektoru.

Creative Europe projekat StećakLand ima za cilj da nas povede u svijet gdje „žive“ simboli sa stećaka i da nas upozna sa njihovim značenjem. Eksperti iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore izabrat će najreprezentativnije stećke čiji ornamenti će naseliti digitalno okruženje. StećakLand će biti dostupan kroz Virtual Reality aplikaciju koja će biti instalirana u Kući Maka Dizdara u Stocu, Dubrovačkim muzejima, Narodnom muzeju Crne gore na Cetinju, i u Arheološkom parku Viminacium u Srbiji. Kroz ovu aplikaciju posjetioci muzeja će saznati značenja simbola sa stećaka i upoznati njihove priče. Prilikom posjete nekropolama sa kojih izabrani stećci potiču korisnici će kroz Augmented Reality aplikaciju moći pročitati značenja ukrasa i dekorativnih ornamenata.

StećakLand će biti dostupan i kroz pozorišnu predstavu. Kamerni teatar 55 će, po prvi put u regionu, napraviti predstavu u kojoj će se koristiti VR tehnologija. U priči koja će nas provesti kroz uzbudljivi svijet stećaka i njihove historije ispričanu od strane ljudi kojima su ti stećci bili posvećeni, i koji su na neki način nijemi čuvari njihovih biografija, oživjet će njihove priče i na veoma uzbudljiv i zanimljiv način biti predstavljene teatarskoj publici. Kamerni teatar 55 će i na ovaj način potvrditi svoju misiju da kroz medij pozorišta ispituje nove tehnike i metode pričanja priča, i prednjači kao inovator kada je pozorišna produkcija regiona u pitanju.