Održana press konferencija povodom sedmih Dana Jurislava Korenića

Povodom predstojećeg festivala Dani Jurislava Korenića koji će se u Kamernom teatru održati od 16. do 22. decembra 2023. godine, upriličena je press konferencija na kojoj su direktor ove pozorišne kuće Senad Alihodžić, dramaturg Vedran Frajković, glumica i članica organizacionog tima Dina Mušanović te Kristina Ljevak Bajramović, zadužena za komunikacije, informisali_e predstavnike_ce medija o takmičarskom programu i pratećim festivalskim sadržajima.

Podsjećajući na intimnost Kamernog teatra 55 i njegovo prepoznavanje kao glumačkog pozorišta na čijoj sceni glumci i glumice zauzimaju središnje mjesto, te iskustvo teatra pod opsadom uz svijeće, kada je iznova potvrđeno da su za predstavu potrebni samo glumci, glumice i publika, Senad Alihodžić, direktor Kamernog teatra 55, govorio je o profilaciji aktuelnog i budućih festivalskih izdanja. „Unatoč raznim promjenama u repertoarnim politikama, teatar se uvijek vraćao svojem temeljnom fokusu na glumaca i njegovu umjetnost. Vidim budućnost ovog festivala upravo u dosljednom usmjerenju na glumca i glumačku igru“, rekao je Senad Alihodžić.

U takmičarskom programu, festivalska publika imaće priliku vidjeti pet predstava, iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Dani Jurislava Korenića biće otvoreni autorskim projektom „Bilo jednom na Briunima“ reditelja Kokana Mladenovića koja je nastala u produkciji Bitef teatra. Potom će biti izvedena predstava „(Pra)faust“ Beogradskog dramskog pozorišta u režiji Borisa Liješčevića. Ovo je jedina predstava koja će, iz tehničkih razloga, umjesto na sceni Kamernog teatra, biti izvedena u Pozorištu mladih Sarajevo. „Perzeide“ Karmen Obrdalj, po tekstu Emine Kovačević i „Usamljeni zapad“ Belinde Božičković, dvije su predstave bh. teatara u festivalskoj selekciji, nastale u produkciji Narodnog pozorišta Mostar i Narodnog pozorišta Republike Srpske. Iz Hrvatske, zahvaljujući HNK Varaždin, imaćemo priliku pogledati predstavu „Bogovi“, autorski projekat Dalibora Matanića, inspirisan filmom „Funny Games“ Michaela Hanekea. O takmičarskom programu govorio je damaturg Kamerng teatra 55 Vedran Fajković, napominjući da će nagrada „Žan Marolt“ biti dodijeljena najboljem glumcu i glumici te da će ove godine i festivalska publika imati priliku odlučivati o najboljoj predstavi Dana Jurislava Korenića. „U čast pobjednika u večeri dodjele nagrada biće izvedena predstava Sjećaš li se Doli Bel čija je izvedba istovremeno i hommage preminulom glumcu Mirsadu Tuki čiji je prerani odlazak veliki glumački i ljudski gubitak za Kamerni“, rekao je Fajković.

Jedna od novina vezanih za ovogodišnje izdanje Dana Jurislava Korenića je glumačka radionica pod vodstvom reditelja Kokana Mladenovića namijenjena mladim glumcima i glumicama te studentima_cama različitih ciklusa studija glumce iz Srbije i Bosne i Hercegovine. „Radionice pod nazivom Umjetnik u svom vremenu baviće se propitivanjem odnosa između suvremenog teatra i vremena u kome živimo, kao i uočavanjem svima nama bliskih

današnjih tema i problema u klasičnim dramama“, rekla je glumica Dina Mušanović povodom radionica koje će trajati tokom festivala.

Studio 55 naziv je još jednog novog festivalskog segmenta, ali će biti i dio kontinuirane prakse Kamernog teatra 55 i mimo festivala. U prisustvu publike Kristina Ljevak Bajramović razgovaraće sa glumcima i glumicama, festivalskim gostima i gošćama. Ulaz je slobodan a za sve koji_e ne budu u prilici uživo prisustvovati, snimak razgovora moći će pogledati na YT kanalu Kamernog teatra 55. Ovoga puta ugostićemo Gordanu Boban, Svetozara Cvetkovića, Tihanu Lazović i Branislava Trifunovića, a o terminima razgovora publika će biti informisana do početka festivala. O festivalskim nagradama odluku će donositi Lajla Kaikčija, Darko Cvijetić i Mirvad Kurić. Dok će o nagradi medijskog partnera, Avazovog zmaja, odlučivati Larisa Sarajlić-Ramović.