Sedmi „Dani Jurislava Korenića“, festival Kamernog teatra 55

Baveći se pitanjima identiteta ali i ulogama koje igramo u vlastitim životima, danas kada ne postoji svijest o drugom, u režiji Kokana Mladenovića koji je istovremeno i autor teksta, nastala je predstava „Bilo jednom na Brijunima“. Ovom predstavom na sceni Kamernog teatra 55 biće otvoren sedmi festival „Dani Jurislava Korenića“ u subotu, 16. decembra 2023. godine. Nastala u produkciji Bitef teatra i Joca Arta, predstava „Bilo jednom na Briunima“, van dokumentarističkih namjera, tematizira susret Josipa i Jovanke Broz sa Richardom Burtonom i Elizabeth Taylor u vrijeme snimanja filma „Sutjeska“. Ona nije hommage Jugoslaviji ali jeste podsjetnik na vrijeme u kojem su se otvarala važna životna i umjetnička pitanja. Uz prepoznatljivo Mladenovićevo autorstvo, „Bilo jednom na Briunima“ podrazumijeva i vrhunsku glumačku podjelu koju čine Milan Marić, Branislav Trifunović, Tihana Lazović i Sanja Marković.

Druge festivalske večeri, umjesto na sceni matičnog teatra, predstava (Pra)faust u produkciji  Beogradskog dramskog pozorišta, biće izvedena u sarajevskom Pozorištu mladih.
Baveći se najvećim iskušenjem – iskušenjem besmisla, ova predstava je, prema riječima njenog reditelja Borisa Liješčevića, komad o čežnji za životom. Istražujući odnos pozorišne iluzije i pozorišne stvarnosti, te odnos publike i predstave, (Pra)faust BDP-ov nam dovodi vrhunsku glumačku podjelu, među kojom su Mirjana Karanović i Svetozar Cvetković.

Uz napomenu da se ljubav i kontrola ne smiju miješati, te portretiranje jednog ženskog prijateljstva, koje kad je iskreno, podrazumijeva rijetku dragocjenost, ispričana je iznimno važna priča o različitim oblicima rodno uslovljenog nasilja u predstavi „Perzeide“ Narodnog pozorišta Mostar. Baveći se čvrstim okovima patrijarhata koji, uz izostanak prevencije i adekvatnog reagovanja institucija dovodi do femicida kojem kontinuirano svjedočimo, „Perzeide“ nas vodi i do trauma nikada dovoljno ispričanih priča ratnog seksualnog nasilja, i sramote koja se preživjelim umjesto podrške nameće.
Posebno pažnju u ovogodišnjoj festivalskoj selekciji zaslužuju Emina Kovačević-Podgorčević, autorica teksta i Karmen Obrdalj, rediteljica „Perzeide“ koja je na festivalskom programu 18. decembra. Gordana Boban u ulozi Selme još jednom je potvrdila raskoš vlastitog talenta i glumačke posvećenosti uz istinsku partnersku igru sa Fatimom Kazazić Obad i Sašom Oručevićem u odličnim glumačkim kreacijama.

Zahvaljujući Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, na festivalsku pozornicu stiže predstava „Bogovi“ u režiji dragog sarajevskog gosta, prije svega filmskog a potom i pozorišnog reditelja Dalibora Matanića. Riječ je o njegovom autorskom projektu koji je motivisan filmom „Funny Games“ Michaela Hanekea. Glavne uloge u „Bogovima“ povjerene su Heleni Minić Matanić i Marku Cindriću koji će u okviru Dana „Jurislava Korenića“ biti izvedeni 19. decembra.

Posljednja predstava koja je u takmičarskom programu planirana za 20. decembar, nastala je u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske. Riječ je o „Usamljenom zapadu“ u režiji Belinde Božičković koja u Sarajevo stiže s odličnim kritikama koje je prate od premijerne izvedbe. Zlatan Vidović i Danilo Kerkez tumače glavne uloge u komadu posvećenoj jednoj od najvažnijih tema življenja – oprostu.

Dan nakon završetka takmičarskog programa, 22. decembra, uz dodjele nagrada biće u čast pobjednika izvedena jedna od najuspješnijih predstava Kamernog teatra 55 – „Sjećaš li se Dolly Bell“.

Ovogodišnje festivalsko izdanje uključivaće i programske iskorake u edukacijskom i segmentu dodatnog približavanja glumice, glumaca i publike.

Reditelj Kokan Mladenović paralelno uz festivalski scenski program, vodiće glumačke radionice koje će pohađati mladi glumici i glumice iz Bosne i Hercegovine i Srbije, te studenti i studentice različitih ciklusa studija glume.
Programska novina je i „Studio 55“ koji na scenu Kamernog donosi razgovore sa glumcima i glumicama pred publikom, što će biti dio redovne prakse ovog pozorišta, i nakon završetka festivala.

U žiriju „Dana Jurislava Korenića“ su rediteljica Lajla Kaikčija, glumac Mirvad Kurić, te književnik, glumac i reditelj Darko Cvijetić. O nagradi Avazov zmaj odlučivaće kao i prethodnih godina Larisa Sarajlić Ramović, urednica ove medijske kuće.