PAOLO MAGELLI U KAMERNOM TEATRU 55

U prostorijama Kamernog teatra 55, 25.01. u 11 časova održana je prva čitaća proba za novu predstavu “Malograđanska svadba”, koju prema tekstu njemačkog pisca Bertolta Brechta režira poznati reditelj Paolo Magelli. U predstavi igraju naši poznati glumci Ermin Bravo, Gordana Boban, Tatjana Šojić, Sabit Sejdinović Maja Izetbegović, Dina Mušanović, Muhamed Hadžović, Amar Selimović, Davor Golubović.
Povodom početka rada na predstavi, glumac Sabit Sejdinović je izjavio: “Jako sam uzbuđen zbog rada sa rediteljem Paolom Magellijem. Siguran sam da ćemo napraviti jednu dobru predstavu. Radujem se ovom procesu”.

Dramaturgiju potpisuje Željka Udovičić Pleština, koja je naglasila da “Malograđanska svadba” donosi Brechtov nihilistički protest suvremenom društvu, analizirajući čovjeka kroz četiri osnovne funkcije. Ona je dodala: “Ova svadba odražava Balkanske krčme gdje se problemi ‘rješavaju’, kako je to opisao i Krleža u svom ‘Kraljevu’.”

Scenografiju će raditi Mirna Ler, kostimografiju Lejla Hodžić, muziku Damir Martinović – Mrle i Ivanka Mazurkijević.

Projekt se izvodi u koprodukciji s Festivalom MESS, a direktor Festivala, Nihad Kreševljaković, istaknuo je : “Više je razloga zbog čega nam je drago da u okviru naših produkcijskih aktivnosti surađujemo baš na ovoj predstavi. Prije svega radi se o izvrsnoj ekipi umjetnica i umjetnika i tekstu koji uvijek korespondira sa društvima u kojim živimo. Dodao bih i to da nakon više godina ponovo surađujemo sa Kamernim teatrom 55 sa kojim Festival MESS ima duboku vezu i zajedničku historiju”.

Adna Rizvan, asistentica produkcije, također je izrazila čast zbog svoje prve profesionalne saradnje s Kamernim teatrom 55 i redateljem Magellijem, ističući fantastičnu autorsku i glumačku ekipu koja je okupljena oko ovog projekta.

Direktor Kamernog teatra 55, Senad Alihodžić, izrazio je uzbuđenje povodom saradnje s rediteljem Magellijem te naglasio: “Nadahnuti smo što imamo privilegiju sarađivati s virtuoznim rediteljem Paolo Mađelijem na našem najnovijem projektu „Malograđanska svadba“. Njegova strastvena vizija i majstorsko vođenje ansambla obećavaju nezaboravno iskustvo za našu publiku, dok istovremeno postavlja visoke standarde u umjetničkom izrazu.”

Premijera predstave predviđena je za kraj marta 2024. godine.

Vidimo se u Kamernom!