Predstava “Schindlerov lift“, Kamernog teatra 55 na “9. Festivalu glumca BiH” u Konjicu

12. maja 2022. je “Schindlerov lift”, Kamernog teatra 55 na “9. Festivalu glumca BiH” u Konjicu; ispraćen višeminutnim aplauzom.

„Oduvijek smo bili fascinirni pozorišnom magijiom, snagom glumačkog izraza, umjetnošću koja je u pravom smislu angažirana , a nama darovana kao mikrokosmkčka dimenzija u kojoj pronalazimo polje slobode i jedino pribježište u ovom svijetu koji je sve više lišen emocija. Neizmjerno je važno suočiti se sa istinom,, svjedočiti je, dati sve od sebe da se zlo više nikada ne ponovi. Ansambl Kamernog teatra 55 je položio ispit ljudskosti, a o ovom tearaskom događaju sve je rekla publika pozdravivši glumice i glumce višeminutnim aplauzom.

Uloge su tumačili: Tatjana Šojić, Gordana Boban, Aleksandar Seksan, Admir Glamočak, Muhamed Hadžović, Maja Izetbegović, Sabit Sejdinović, Senad Alihodžić, Davor Golubović, Dina Mušanović, Sin Kurt, Isa Seksan, Dino Hamidović, Lana Zeničanin i Tijana Zeherović.

U predstavi „Schindlerov lift“, u produkciji sarajevskog Kamernog teatra 55, je postavljena priča o prijedorskom Crvenom soliteru kao metafori o Jugoslaviji, i njenom raspadu. U tom prijedorskom Crvenom soliteru i danas živi autor romana „Šindlerov lift“ Darko Cvijetić, po kome je adaptaciju i režiju ove predstave uradio Kokan Mladenović.

Upravo pojedini protagonisti, koji opstaju na pozornici ovog komada i pomenutog solitera, pokazuju visoki nivo časti i poštenja prema onome što se događalo u periodu koji nastoje svi što prije zaboraviti. Predstava Kamernog teatra 55 ostaje kao simbol čestitosti u vremenu zla.”

Vehid Šišić