Kamerni teatar 55 publici se predstavio predstavom „Sjećaš li se Doli Bel“na festivalima u Budimpešti, Bjelovaru i Rijeci

Ansambl Kamernog teatra 55 sa predstavom „Sjećaš li se Doli Bel“, u periodu od 5. do 10. maja 2022. gostovao je na tri međunarodna  festivala.

Predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ je izvedena 05. maja u okviru MITEM (Madach International Theatre Meeting) festivala u Budimpešti na čije učešće je Kamerni teatar 55 pozvan kao jedini predstavnik iz regiona, pored predstava iz Mađarske, Rumunije, Vijetnama, Grčke, Poljske, Češke, Litvanije, Francuske, Italije i Ukrajine.

Posjetitelje BOK Festa u Bjelovaru (07.05.) „Doli Bel“ nije ostavila ravnodušnima, već ih je vratila u neka davna vremena. U svakom trenutku publika je uživala i svaku scenu popratila velikim pljeskom. Svih 12 glumaca zaslužili su veliku podršku publike koja nije prestajala s ovacijama.

Rijetko se na festivalima dogodi da ocjene publike iz večeri u večer rastu, a da najveću naklonost publike osvoji predstava u samoj završnici festivala. Tako je bilo 9. maja u Rijeci, posljednje izvedbene večeri Međunarodnog festivala malih scena, kada je sarajevska predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ osvojila Nagradu Dalibor Foretić s najvećom ocjenom publike te je Emir Hadžihafizbegović osvojio nagradu Veljko Maričić za najbolju mušku ulogu.

Kamerni teatar 55 nastavlja svoju misiju rušenja barijera i spajanja ljudi putem kulture, ne obazirući se na politike, granice i one koji tvrde da je kultura nemoćna pred svjetskim problemima. Kamerni teatar 55 upravo dokazuje da je umjetnost možda najbolja i najjača poveznica među ljudima, i jedina koja može pružiti istinsku utjehu i otvoriti sva vrata.