Najava projekta “Djelidba po BiH”

Kamerni Teatar 55 s ponosom najavljuje projekt “Djelidba po BiH“, podržan od strane Švicarske ambasade u Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt, osmišljen s ciljem promoviranja temeljnih vrijednosti društva i zajedništva, posvećen je miru, pomirenju, jedinstvu i multikulturalnosti na prostorima Bosne i Hercegovine.

Projekt će trajati od marta 2024. do marta 2025. godine, a njegova realizacija obuhvatit će 12 gostovanja predstave “Djelidba“, autora Skendera Kulenovića, u režiji Aleša Kurta, u manjim mjestima i gradovima širom Bosne i Hercegovine. Prvo gostovanje će biti 28. marta 2024. godine u 19 sati u Kulturnom centru u Goraždu. Nakon toga, predstava „Djelidba“ će 17. aprila gostovati u Derventi, gdje će domaćini biti Centar za kulturu Derventa i Udruženje žena Derventa te u Šamcu, na Festivalu “Milica”,18. aprila 2024. godine, također u 19 sati. Festival “Milica” predstavlja važan kulturni događaj regije, te se već tradicionalno održava u čast pionirke pozorišne i filmske kostimografije na našim prostorima, Milice Babić Andrić, supruge nobelovca Ive Andrića.

Gostovanja predstave “Djelidba” također su planirana i u Gradskom pozorištu “Semberija” Bijeljina, Centru za kulturu Lukavac, Narodnom sveučilištu Livno, Kulturno-informativnom centru Tomislavgrad, Kulturnom centru Srebrenica, u Bihaću kao dio programa 26. Festivala scenskih umjetnosti “Bihaćko ljeto”, u Centru za kulturu, obrazovanje i informisanje Bosanska Krupa, Kulturno-sportskom centru Bugojno i Centru za kulturu Travnik.

Cilj projekta “Djelidba po BiH” je promicanje pomirenja na prostorima Bosne i Hercegovine, te poticanje razumijevanja, suživota i zajedništva među različitim etničkim skupinama. Kamerni Teatar 55 prepoznaje važnost umjetnosti u procesu pomirenja i jedinstva te će kroz ovaj projekt aktivno poticati dijalog i razumijevanje među građanima cijele države.

Tekst: Skender Kulenović
Reditelj: Aleš Kurt
Igraju: Gordana Boban, Vanesa Glođo, Dina Mušanović, Elma Juković, Sabit Sejdinović, Davor Golubović, Amar Selimović, Senad Alihodžić, Enes Kozličić i Amar Čustović.
Scenografija i kostimografija: Adisa Vatreš Selimović
Asistentica kostimografije i scenografije: Monika Močević
Scenski pokret: Amila Terzimehić
Fotograf: Dženat Dreković