Otkazivanje festivala DANI JURISLAVA KORENICA

Obavještavamo cijenjenu publiku Kamernog teatra 55, kao i sve ljubitelje i poklonike teatarske umjetnosti da je ovogodišnji, peti po redu, internacionalni teatarski festival „Dani Jurislava Korenića“ otkazan. Zbog odgovornosti spram situacije vezane za pandemiju korona virusa, odlučili smo otkazati ovogodišnji festival kako bi pomogli u sprječavanju širenja virusa, i zaštitili publiku i učesnike festivala nepotrebnom izlaganju riziku. Festival ćemo prebaciti za 01.03.2021. godine i festival će simbolično biti otvoren na Dan nezavisnosti BiH i trajat će do 08.03.2021. kada ćemo na Svjetski dan žena festival zatvoriti jednom posebnom izvedbom predstave „Don Kihot“ sa cjelokupnim ženskim ansamblom. 

Mi u Kamernom teatru 55 smo se spremili kao da će festival biti ‘sutra’ i našoj publici obezbijedili vrhunske predstave, promocije knjiga, kao i eminentni žiri ljudi iz teatarske struke. 

Predstave koje bile uvrštene u peti festival „Dani Jurislava Korenića“, i sa kojima smo završili sve dogovore oko dolaska i gostovanja, i koje su već dio kataloga koji je pripremljen za festival su: 

„Pozorište za početnike“ Vedrana Fajkovića, u režiji Admira Glamočaka, Kamerni teatar 55 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

„Identitluk“ Amira Maaloufa, u režiji Tanje Miletić Oručević, HNK Mostar & NP Mostar, Bosna i Hercegovina

„Tri sestre“ A.P. Čehova,  u režiji Bobe Jelčića, HNK Zagreb, Hrvatska

„Petra“ Richarda Lorce, u režiji Irfana Mensura, Narodno pozorište Timočke krajine “Zoran Radmilović”, Zaječar, Srbija

„Ožalošćena porodica“ Branislava Nušića, u režiji Nikole Pejakovića, NPRS Banja Luka, Bosna i Hercegovina

„Don Quiote“ po motivima M. Cervantesa, u režiji Andraša Urbana, Gradsko pozorište Podgorica, Crna Gora       

„Partija remija“ Donald Lee Coburna, u režiji Violete Dzholeve, Dramski teatar Skopje, Makedonija         

Žiri festivala „Dani Jurislava Korenića“ koji je već prije mjesec dana dogovoren i, na obostranu radost i zadovoljstvo potvrđen su: 

Meto Jovanovski, makedonski teatarski, filmski i televizijski glumac, režiser i univerzitetski profesor, predsjednik žirija

Darko Cvijetić, književnik, dramaturg i teatarski reditelj

Svetislav Basara, književnik i kolumnist beogradskog lista „Danas“

Ermin Sijamija, glumac Narodnog pozorišta Sarajevo

Larisa Sarajlić – Ramović, urednica kulture dnevnog lista Avaz                  

Sve navedene predstave, kao i žiri, prebacuju se za mart 2021. godine.

Kamerni teatar 55 se nada da će, obzirom na sve okolnosti u kojima se svi, kao društvo, nalazimo, pored uspješnog petog festivala „Dani Jurislava Korenića“ u martu 2021 godina, biti u mogućnosti pripremiti i održati i šesti internacionalni teatarski festival „Dani Jurislava Korenića“ u njegovom standardnom terminu u decembru iste godine. 

Da ipak ovu godinu završimo u teatarski pozitivnom i zanatskom duhu, Kamerni teatar 55 će sezonu 2020 završiti premijerom predstave „Pozorište za početnike“ autora Vedrana Fajkovića, a u režiji Admira Glamočaka koja je već dva mjeseca u pripremama. U predstavi igraju Tatjana Šojić, Muhamed Hadžović, Sabit Sejdinović, Saša Krmpotić i Anja Kraljević. Premijera predstave je zakazana za 18.12.2020. godine sa reprizama 19.12. i 20.12.2020. godine.

Uz najbolje želje za predstojeće praznike i kraj ove godine, želimo vam da ostanete zdravi i odgovorni. 

Vidimo se u Kamernom!

Emir Hadžihafizbegović, 

direktor Kamernog teatra 55