VELIKA NAGRADA NA VELIKOM FESTIVALU

U Rusiji, u Republici Tatarstan, na velikom XV međunarodnom festivalu muslimanskog filma u Kazanu, u konkurenciji 20 filmova iz cijeloga svijeta, grand prix za najbolju mušku ulogu osvojio je Emir Hadžihafizbegović za ulogu Zeke u filmu „Žaba“, u režiji Elmira Jukića.

Festival se održava u glavnom gradu Republike Tatarstan od 2005. godine, a pokrenulo ga je  Federalno ministarstvo kulture i kinematografije Rusije, Ministarstvo kulture Republike Tatarstan uz potporu predsjednika Republike Tatarstan, te Vijeće muftija Rusije sa jedinstvenim motom: „DIJALOG KULTURA KROZ KULTURU DIJALOGA“.

Članovi selekcijske komisije i žirija su poznati profesionalci u umjetnosti – reditelji, glumci, snimatelji i filmski kritičari iz cijelog svijeta. Za prvi festival prijavljeno je 40 filmova iz 12 zemalja, a za peti festival prijavljeno je 400 filmova iz 67 zemalja. Geografski interes festivala se širi, a broj zemalja sudionica također raste te su se danas i Europa, SAD i Australija pridružile zemljama Istoka, Azije i Indokineskog poluotočja. Za festival se odabiru filmovi koji odražavaju ljudske, duhovne i moralne vrijednosti te kulturne tradicije, podržavajući ideje mirotvorstva, tolerancije i čovječnosti bez obzira na nacionalnost i vjersku pripadnost autora.

Počasni gosti festivala bili su Catherine Deneuve, Isabelle Adjani, Ornella Muti, Armand Assante, Mark Dacascos, Nikita Mikhalkov i mnogi drugi. Festival u Kazanu smatra se jednim od najznačajnijih filmskih festivala, ne samo u Rusiji, nego i šire.

Vijest o nagradi Hadžihafizbegovića je zatekla na teatarskom festivalu u Zenici gdje predstava „Sjećaš li se Doli Bel“ zatvara festival. „Neobično mi je drago da sam dobio ovu nagradu jer znam da se radi o velikom festivalu u Rusiji iza kojeg stoji Federalno ministarstvo kulture i kinematografije Rusije, a na kojem sam prije nekoliko godina trebao biti gost, ali sam bio zauzet snimanjem igranog filma u Makedoniji. Ja sam već igrao u jednom filmu koji je dobio grand prix na tom festivalu, a radi se o filmu „Krugovi“ srbijanskog režisera Srdana Golubovića koji govori o tragičnoj smrti Srđana Aleksića u Trebinju. Zahvaljujem se žiriju i večeras u 17:00, u vrijeme dodjele nagrada, putem Skypea ću se direktno obratiti publici i žiriju. Drago mi je da je ovo druga nagrada koja mi stiže iz Rusije. Prva je velika nagrada „ANDREJ TARKOVSKI“ koju sam dobio kao najbolji glumac filma „Armin“, na festivalu Zerkalo koji nosi ime po istoimenom filmu A. Tarkovskog. Nju smatram jednom od najznačajnijih nagrada koju sam dobio u svojoj karijeri, a i ova mi nije ništa manje bitna. Film „Žaba“ je, ja sam to nekoliko puta rekao, kolektivna pobjeda. I reditelja, i glumaca, i producenta Ademira Kenovića, i producentske kuće „Refresh“, i ovu nagradu punog srca dijelim sa svojim kolegama Aleksandrom Seksanom, Mirsadom Tukom i Moamerom Kasumovićem.“