Završen 5. međunarodni festival Kamernog teatra 55 “Dani Jurislava Korenića”

Kamerni teatar 55 je osam dana bio centar kulturnih dešavanja te je ljubiteljima dobre predstave pružio regionalnu pozorišnu čaroliju.

Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada u Kamernom teatru 55, završen je peti teatarski festival “Dani Jurislava Korenića”.

Petočlani žiri festivala koji je činio: Svetislav Basara, Božidar Šnajder, Arma Tanović Branoković, Nermina Mujagić i Larisa Sarajlić Ramović, donijeli su odluku da je predstava „Schindlerov lift“ apsolutni pobjednik ovogodišnjeg festivala.

“Schindlerov lift” odnio je nagradu Dragan Jovičić za najbolju predstavu. Nagrada Jurislav Korenić za najbolju režiju pripala je reditelju Kokanu Mladenoviću za predstavu “Schindlerov lift”, Adisa Vatreš Selimović je dobila nagradu žirija za najbolju scenografiju za predstavu “Schindlerov lift”. Nagrada Žan Marolt za najboljeg glumca pripala je Admiru Glamočaku za ulogu u nagrađenoj predstavi, dok je njegova koleginica glumica Gordana Boban proglašena najboljom glumicom festivala Dani Jurislava Korenić.

Nagrada “Avazov zmaj” za najbolju predstavu, koju tradicionalno dodjeljuje najtiražniji list u Bosni i Hercegovini “Dnevni avaz”, pripala je također predstavi „Schindlerov lift“

Specijalna nagrada žirija pripala je glumačkom ansamblu Hrvatskog narodnog kazališta  Mostar, Narodnog pozorišta Mostar i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar, predstave “Identitluk” u režiji Tanje Miletić Oručević. 

Podsjećamo da su u periodu od 14. do 22. decembra 2021. godine, na pozornici Kamernog teatra 55, ljubitelji pozorišta u okviru regionalnog festivala „Dani Jurislava Korenića“ gledali: zajedničku predstavu Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku „Gospođica Julija“ po drami Augusta Strindberga, predstavu Karljevskog pozorišta Zetski dom „Bog masakra“ prema tekstu Jasmine Reze, u režiji Siniše Evtimova,  Zaječarsku predstavu „Petra“ po tekstu i režiji Irfana Mensura, kooprodukcijski projekt HNK Mostar i Narodnog pozorišta Mostar „Identitluk, u režiji Tanje Miletić Oručević, predstavu „Ifigenija“ u režiji Zorana Rakočevića u produkciji Centar za kulturu Kolašin sa koproducentima NVO “Korifej teatar” i bjelopoljskim Centrom za kulturu, predstavu Kamernog teatra 55 „Schindlerov lift“ u režiji Kokana Mladenovića, predstavu Makedonskog narodnog pozorišta “Stvari o kojima ne govorimo“ u režiji Nele Vitoshevikj i predstavu Narodnog pozorišta Republike Srpske „Ožalošćena porodica“ u režiji Nikole Pejakovića. Festival je zatvorila monodrama „Bukača“ nastala po istoimenoj knjizi autorice Martine Mlinarević, a koja je je u vlasništvu umjetničke organizacije “Kazališna družina EMMA.”