Kolektiv “Kultura i konflikt” predstavlja” Evropski vodič za preživljavanje“ u Sarajevu

Gdje čuvamo najdragocjenije uspomene iz naših života? U kojoj mjeri savremena tehnologija ugrožava našu privatnost? Kultura će spasiti današnju Evropu od propasti na isti način na koji je u Sarajevu sačuvala humanost i civizam građana tokom 1425 dana opsade? Da li je Evropa naša vreća od pijeska? Od čega se to njome branimo?

 

 

Sarajevska glumica (Dina Mušanović), glumac iz Alkoja – Valencija (Andreu Martinez) i muzičar iz Barselone – Katalonija (Marc Sastre) predstaviće na sceni Kamernog teatra 55 djelo “Evropski vodič za preživljavanje”; riječima, gestovima, predmetima i muzikom uživo, komponovanom posebno za ovu priliku.

 

Predstava će biti premijerno izvedena 16. maja u Kamernom teatru 55, u Sarajevu, emblematičnom pozorištu bosansko-hercegovačkog glavnog grada, koji je radio bez prestanka svih 1425 dana opsade, između 1992. i 1995. godine.

 

Kolektiv “Kultura i konflikt” je multidisciplinarni tim stručnjaka koji vjeruju u kapacitet kulture kao pokretačke snage za promovisanje dijaloga, suživota i sredstva društvene transformacije. U tom pravcu, u potrazi za novim, inovacijskim oblicima dramske umjetnosti, audio-vizuelnog materijala, fotografije i novinarstva, a na osnovu ovog zajedničkog istraživačkog projekta, nudi novu kontekstualizaciju i postavljanje drugačijih pitanja o perspektivama realnosti i njenoj šarolikosti.

 

Kolektiv trenutno radi na pripremi trostrukog projekta: dramska izvedba, TV dokumentarni film i fotografska izložba o ratu na Balkanu, 25 godina poslije, zasnovanih na svjedočenjima žena – žrtava silovanja, kao jedne od strategija etničkog čišćenja, i njihove djece, koja sada imaju oko 25 godina, kao posljedice preživljenog nasilja. Sva tri projekta će biti predstavljena javnosti u sezoni kulturnih zbivanja 2020/2021.godine.

 

Ulaz slobodan, broj mjesta ograničen. Početak predstave je u 19:00 sati.