NAŠ RAZRED

Tadeuš Slobodjanek

Režija: Dino Mustafić
Igraju: Tatjana Šojić, Gordana Boban , Maja Izetbegović , Dragan Jovičić, Izudin Bajrović , Ermin Bravo,
Boris Ler , Muhamed Hadžović, Amar Selimović , Adi Hrustemović

Tadeusz Słobodzianek (r. 1955. u Jenisejsku u Sibiru), poljski je dramatičar, dramaturg, kazališni redatelj i kritičar. Svoj najpoznatiji i najizvođeniji komad Naš razred napisao je 2008. godine. Praizveden je 2009. u National Theatreu u Londonu. Poljska pak praizvedba održana je 2010. u varšavskom Teatru na Woli. Iste godine taj je komad dobio najprestižniju poljskih književnu nagradu Nike, postavši tako prvi dramski tekst koji je tijekom dvadesetogodišnjeg postojanja ove nagrade postao dobitnikom tog velikog priznanja. Od tada postaje stalnim gostom svjetskih pozornica.

Sudbine desetero učenika jednog razreda, Našeg razreda, petero Poljaka i petero Židova, pratimo od davne 1935. pa sve do danas. Postajemo svjedoci njihovog odrastanja, prvih ljubavi, prijateljstava koja se raspadaju pod pritiskom okolnosti, nesretnih brakova, iznevjerenih očekivanja, ali i silovanja, ubojstava, lažnih svjedočenja – i sve nam to otkriva naličje zamršenih odnosa židovske i poljske zajednice, što i jest tema ovog komada.
Događaj koji pisac bira kao okosnicu priče historijska je činjenica. Naime, 10. jula 1941., u malom mjestu Jedwabno, u vrijeme njemačke okupacije, grupa mještana, Poljaka, upala je u domove svojih susjeda, Židova, zatvorila svoje dojučerašnje prijatelje u štalu i žive spalila. Njih 1600. A ova predstava pokazuje i prokazuje, prateći sudbinu desetero školskih kolega, kako je taj pogrom, pitanje krivnje pa čak broj žrtava okrutno podložan različitim tumačenjima ovisno o smjenama vlasti, promjenama režima, političkim interesima. Svako je novo vrijeme uzimalo za pravo proglasiti novu, svoju istinu. I uvijek nekom drugom zalijepiti krivnju na čelo. Jer krivi su uvijek samo oni – drugi. Odgovornost nikad nije u modi krojačima historije.

Dramska struktura dijeli vrijeme koje opisuje, čitav jedan život, u imaginarne školske sate. Izdvojeni događaji koje pisac probire, isječci egzistencija naših učenika, slažu se u mozaik čija slika nema ambiciju očitati lekciju iz povijesti, već otvoriti mogućnost prepoznavanja važnosti uvažavanja različitosti, drugih i drugačijih, upozoriti da nas mržnja i osveta nikada neće osloboditi iz kruga zločina, ponoviti da su ideologije i religije idealna sredstva manipulacije.
Glumci se, vodeći nas kroz priču, koriste naracijom, obraćajući se direktno publici koja time postaje svjedokom događanja, te klasičnim dijaloškim fragmentima u kojima sudjeluju i živi i mrtvi. Ta se sredstva dramskog pripovijedanja izmjenjuju neočekivano, začudno i u gotovo furioznom ritmu. I, gotovo brehtijanski, ne ostavljaju mjesta pauzi za puki sentiment u prikazu čitavih sedamdeset godina.
Iako je “Naš razred” komad zasnovan na konkretnom događaju, on se uzdiže do univerzalnog značenja. Jer i nama su, na žalost, dobro poznati takvi zločini, poznate su nam i takve rasprave, suđenja, licitacije s brojkama, optužbe i protuoptužbe, isprike i odbijanja istih. Ovaj komad upozorava na opasnost odrastanja djece u ozračju predrasuda, netolerancije, rasizma. I govori o svim zločinima u svim mjestima kojima su prolazili ratovi. Ili prolaze danas.

Željka Udovičić Pleština