LJUPAF

Murray Schisgal

Režija: Ronald Rand
Asistent reditelja: Vedran Fajković
Scenografija i Kostimografija: Vanja Popović
Prevod teksta: Mirjana Jovičić
Inspicijent: Senad Bešić
Producent: Duška Amidžić
Direktor: Dragan Jovičić

LICA/CAST

HARRY: Muhamed Hadžović
MILT: Moamer Kasumović
ELLEN: Zana Marjanović

Šef tehnike: Mirsad Imamović
Svjetlo: Elvedin Bajraktarević i Nino Brutus
Ton: Edin Hajdarević i Dina Hajdarević
Majstor scene: Milan Nović
Dekorateri: Ahmo Rožajac, Emir Pamuk i Samir Muhović
Šminka: Jasmina Hadžić – Ajanović
Garderoba: Semra Đidelija
Rekvizita: Mirela Gutić
Video-projekcija: Dino Brutus
Stolarski radovi: Ramo Pamuk
Krojački radovi: Hajdar Tinjak
Patiner: Đanan Jaha

RIJEČ REDITELJA

Volim se smijati, a Murray Schisgal je napisao veoma zabavan komad kojem se smijemo, s kojim se smijemo i oko kojeg se smijemo. Kakva blagodat!
Kako ova komedija, čija se radnja odvija 1960-tih godina u Brooklynu, u New Yorku, može danas dotaknuti naš život? Jednostavno: zato jer se svi mi volimo smijati i svi želimo osjetiti ljubav.Također, LJUPAF /LUV pokreće niz pitanja o životu: Šta je ljubav? Kako je naći? I kad je nađemo, kako je održati u životu u ovom svijetu koji ponekad izgleda potpuno okrenut naopačke?
Komedija Murraya Schisgala, LJUPAF/LUV, govori o ljudskim odnosima. Konkretno, riječ je o dvojici školskih prijatelja – neprilagođenom Harriju i materijalističkom oportunistu, Miltu –koji se ponovno susreću jednoga dana kada Milt spriječi Harrija u pokušaju da skoči sa bruklinskog mosta. Obojica pronalaze način da riješe vlastiti problem tako što jedan drugoga ponovno vrate u život, aMilt u Harriju vidi priliku da ostvari svoje planove. On želi ostaviti svoju ženu Ellen zbog druge,i namješta priliku da Harry upozna njegovu ženu. Kada se Harry i Ellen upoznaju, oni se „zaljube jedno u drugo“, ali ubrzo Ellen i Milt shvate da su ipak njih dvoje stvoreni jedno za drugo i oni se ponovno spajaju u njihovoj „ljupafi“.

Kada je komad premijerno izveden na Brodveju 1964. godine, svijet je bio mnogo drugačiji od današnjeg.Pa ipak, ljudi se nisu toliko izmijenili od tada. Još uvijek tražimo način kako da živimo jedni s drugima, da volimo jedni druge, da shvatimo smisao svijeta u kojem živimo.

Povrh svega, prije četrdeset godina uloga žene u svijetu bila je drugačija. Mnoge žene su odgajane u uvjerenju da je „ispravno“ žrtvovati svoje snove o karijeri i biti domaćica.U ovom komadu Ellen je suočena s tom dilemom i konstantno je muči pitanje – Mogu li voljeti čovjeka i biti mu vjerna, a u isto vrijeme biti vjerna sebi?

Nakon premijere na Brodveju u režiji Mike Nicholsa, sa Alanom Arkinom, Eli Wallacomi Anne Jackson, predstava je doživjela preko 900 izvođenja zbog životnosti koju je pisac dao svakom od likova. Oni neprekidno na sve strane traže ljubav, hvataju nas za grlo, zavrću nam ruku, ispunjavaju naša srca smijehom i bolom, i nikad ne popuštaju.

Veoma sam zahvalan na pruženoj prilici da sarađujem sa ovim izuzetno talentiranim glumcima, kao i sa cijelim produkcijskim timom Kamernog teatra 55. Zahvalan sam i vama koji ste došli da učestvujete u magiji teatra i da se zajedno smijemo LJUPAFI.

Ronald Rand

RONALD RAND (reditelj)

Ronald Rand je proslavljeni međunarodni umjetnik. U Sjedinjenim Američkim Državama je, između ostalog, režirao predstave Meltdown: Voices from Chernobyl, Success Story i The Group! Na ovogodišnjem Festivalu MESS, g. Rand je bio član žirija, te je u ulozi Harolda Clurmana odigrao svoju proslavljenu monodramu NEKA BUDE UMJETNOST! koja je izvođena u 22 zemlje na 5 kontinenata, kao i u 17 država SAD-a, te dva puta na off-Broadway sceni u New Yorku. U Sarajevu je gostovao na Akademiji scenskih umjetnosti u svojstvu Fulbrightovog profesora, a prije dvije godine nastupio na međunarodnom festivalu Sarajevska zima, te održao predavanje u školi IB World School. G. Rand je bio prvi Amerikanac koji je pozvan na BAFA Festival umjetnosti u Zimbabwe, te u Rusiju na međunarodni festival „Glasovi historije“. Nedavno je imao glumačke nastupe, te angažmane kao profesor u Kolumbiji, na Karibima, u Južnoj Africi, Tajlandu, te širom Indije.

G. Rand je nastupio u preko stotinu filmova i TV emisija uključujući Homelesssa Yoko Ono, Law and Order, Saturday Night Live, te Quiz Show u režiji Roberta Redforda. On je osnivač i izdavač časopisa „The Soul of the American Actor“, jedinog časopisa u Americi koji je posvećen umjetnosti teatra; autor je bestselera o američkim učiteljima glume pod nazivom „Acting Teachers of America“. Ostvario je nekoliko produkcija u New Yorku, te učestvovao u prevođenju i bio producent američke off-Broadway premijere najpoznatijeg komada vodećeg španskog dramskog pisca, kontroverznog Iniga Ramireza de Haro.

G. Rand trenutno radi na operi koja nastaje na osnovu njegovog komada IBSEN. Također, radio je kao ko–scenarista na scenariju za novi film redateljice Joan Micklin Silver, u čijoj se biografiji nalazi i nominacija za nagradu Oskar, o najvećoj glumačkoj trupi Amerike poznatoj kao The Group Theatre. Član je organizacije „The Actors Studio Playwright/Directors Unit“.www.LetItBeArt.com, www.SoulAmericanActor.com.

MURRAY SCHISGAL

Komad LUV Njujorčanina Murraya Schisgala, prvi put je izveden na Brodveju 1964. godine sa Eli Wallachom, Anne Jackson i Alanom Arkinom, u režiji Mike Nicholsa. Komad je osvojio nominacije za nagradu Tony. G. Schisgalje prvo priznanje dobio 1963.godine, off-Broadway, za njegove tekstoveThe TypistsiThe Tiger (koja je također izvođena u Kamernom teatru 55).Među njegovim brojinim dramskim tekstovima su Jimmy Shine, The Chinese & Doctor Fish, The Flatulist,74 Georgia Avenue, All Over Town, A Way of Life, The Man Who Couldn’t Stop Crying, First Love, Fifty Years Ago, Queenie, The Hunchback of Central Park West, The Hysterical Misogynist, i Naked Old Man, te An American Millionaire.

Napisao je i scenarij za TV film pod nazivom „Ljubavna pjesma Barneya Kempinskog“, a sa Larry Gelbartom je kao ko-scenarista napisao scenarij za film Tootsie, sa Dustinom Hoffmanom i Jessicom Lange u glavnim ulogama, koji je nominiran za Oskara. Osvojio je nagradu udruženja pisaca Amerike „Writers Guild of America“, nagradu filmskih kritičara New Yorka „New York Film Critics Award“, nagradu nacionalnog udruženja filmskih kritičara „National Society of Film Critics Award“ te nagradu udruženja filmskih kritičara iz Los Angelesa „Los Angeles Film Critics Association Award“.G. Murray Schisgal je veoma sretan što ovi izuzetni umjetnici izvode njegov komad u Kamernom teatru 55.