Emir Hadžihafizbegović

Emir Hadžihafizbegović rođen je 20.08.1961. g. u Tuzli.
Osnovnu i srednju školu završio je u Tuzli. Akademiju scenskih umjetnosti u Sarajevu upisuje 1982-ge godine i diplomira 1986-te godine u klasi profesora docenta Emira Kusturice.
Nakon diplomiranja živi i radi u Sarajevu.

1989.– 1996. godina

Od 1989-te do 1992-ge godine angažovan je u Narodnom Pozorištu u Tuzli gdje ga zatiče rat i agresija na Bosnu i Hercegovinu. U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu bio je pripadnik Armije Bosne i Hercegovine i to u sastavu II Armijskog korpusa.

1996. – 2005. godina

1996-te godine ponovo dolazi u Sarajevo i nastavlja sa svojim umjetničkim angažmanom. U periodu od 1998-te do 2005-te godine bio je i viši asistent a onda 4 godine i docent na Tuzlanskom univerzitetu, tačnije “Akademiji za pozorište i film” gdje je u svojstvu predmetnog profesora na odsjeku za glumu izveo treću generaciju diplomiranih glumaca na toj visokoškolskoj ustanovi. Četiri godine obavljao dužnost savjetnika za kulturu Federalnog premijera rahmetli Ahmeta Hadžipašića.

2007 – 2016

Obnašao je dužnost Ministra kulture i sporta Kantona Sarajevo u periodu od 2007. – 2012. Od 2012. godine zaposlen je kao glumac prvak Kamernog teatra 55. Od januara 2016. godine pa do danas, obnaša funkciju direktora Kamernog teatra 55.

U svom umjetničkom radu ostvario je 52 igrana filma od kojih su mnogi dobitnici svjetskih nagrada. Za 25 godina rada u teatru, na filmu i u ostalim medijima ostvario preko 100 raznih uloga i blizu 40 pozorišnih premijera. Izveo pred publikom 2500 predstava.

 

Film

Filmovi koje je radio osvojili su prestižne svjetske nagrade na internacionalnim svjetskim festivalima. Filmske projekte radio je u cijeloj regiji a samo u republici Hrvatskoj uradio je 12 igranih filmova. Emir Hadžihafizbegović osobno je dobitnik 15 internacionalnih filmskih nagrada diljem svijeta.

FILMSKE INTERNACIONALNE NAGRADE

 1. DOBITNIK ‘ZLATNOG LAVA’ NA FILMSKOM FESTIVALU U VENECIJI ZA glavnu ulogu u filmu ‘TAKVA SU PRAVILA’ Ognjena Sviličića. Za ovaj film dobio je još 6 internacionalnih nagrada na sljedećim filmskim festivalima:
 2. GRAND PRIX za najboljeg glumca na filmskom festivalu u COTTBUSU, Njemačka;
 3. GRAND PRIX za najboljeg glumca na filmskom festivalu u STOCKHOLMU, Švedska;
 4. GRAND PRIX za najboljeg glumca na filmskom festivalu u MINSKU, Bjelorusija;
 5. GRAND PRIX za najboljeg glumca na filmskom festivalu u BEOGRADU – FEST BEOGRAD, Srbija;
 6. ZLATNA ARENA za najboljeg glumca na filmskom festivalu u PULI, Hrvatska;
 7. ZLATNA MIMOZA za najboljeg glumca na filmskom festivalu u HERCEG NOVOM, Crna Gora.
 8. Za film “TAKVA SU PRAVILA”, pored gore navedenih nagrada EMIR HADŽIHAFIZBEGOVIĆ, u junu 2015.godine, dobio je najveću državnu nagradu iz kulture koju dodjeljuje država HRVATSKA, ‘NAZOROVE NAGRADE’. Nagradu mu je dodjelio ispred Vlade Republike Hrvatske, Ministar kulture.
 9. 2014.godine na festivalu ”SEE A PARIS” (Festival of South-East European Film – Festival filmova iz 14 zemalja Jugoistočne Evrope) u Parizu dobio nagradu za najboljeg glumca Jugoistočne Evrope. Nagradu uručio jedan od najpoznatijih francuskih reditelja YVES BOISSET. Nagrada uručena u Cinéma Grand Palais.
 10. GRAND PRIX za najboljeg glumca na „DURBAN FILM FESTIVALU“ Južno Afrička Republika, za ulogu u filmu „ARMIN“, Ognjena Sviličića.
 11. GRAND PRIX za najboljeg glumca na „ZERKALO“ festivalu u Rusiji posvećenog Andreju Tarkovskom, za ulogu u filmu „ARMIN“, Ognjena Sviličića.
 12. GRAND PRIX za najboljeg glumca na FILMSKOM FESTIVALU U WIESBADENU, Njemačka za ulogu u FILMU „ARMIN“, Ognjena Sviličića
 13. ZLATNA ARENA U PULI, Hrvatska 2007. godina, za ulogu u filmu „ARMIN“ Ognjena Sviličića
 14. ZLATNA ARENA U PULI, Hrvatska 2006. godina, za ulogu u filmu „KARAULA“, Rajka Grlića
 15. GRAND PRIX za najboljeg glumca u SOPOTU (Srbija) za ulogu u filmu „KARAULA“, Rajka Grlića
 16. GRAND PRIX za najboljeg glumca u MOJKOVCU, Crna Gora za ulogu u filmu „TEŠKO JE BITI FIN“, Srđana Vuletića
 17. GRAND PRIX za najboljeg glumca na međunarodnom filmskom festivalu u NOVOM SADU, Srbija za ulogu u filmu ‘SMRT ČOVEKA NA BALKANU’, Miroslava Momčilevića;
 18. GRAND PRIX za najboljeg stranog glumca na filmskom festivalu u NIŠU, Srbija za ulogu u filmu ‘SMRT ČOVEKA NA BALKANU’, Miroslava Momčilevića;
 19. Nagrada stručnog žirija ”FRIPESCI” za najboljeg glumca u NIŠU, Srbija za ulogu u filmu ‘SMRT ČOVEKA NA BALKANU’, Miroslava Momčilevića;
 20. Nagrada za naboljeg stranog glumca u NIŠU, Srbija za ulogu u filmu ‘ODUMIRANJE’, Miloša Pušića;
 21. GRAND PRIX za najboljeg stranog glumca filmskom festivalu u LESKOVCU, Srbija za ulogu u filmu ‘SMRT ČOVEKA NA BALKANU’, Miroslava Momčilevića;

Za svoj doprinos hrvatskoj kinematografiji, teatru i kulturi, po Članku 12. Hrvatskog Ustava, dodjeljeno mu je državljanstvo Republike Hrvatske kao osobi od interesa za Republiku Hrvatsku. Državljansvo mu je dodjeljeno na prijedlog Ministarstva kulture Hrvatske, tadašnje ministrice Andree Zlatar.

Pored toga, igrao je u filmovima koji su dobijali prestižne nagrade na „ A „ svjetskim festivalima, a ovo su samo neki od njih:

 1. 1985.godine “OTAC NA SLUŽENOM PUTU” reditelja Emira Kusturice, ZLATNA PALMA u Cannesu.
 2. 2007.godine “GRBAVICA” rediteljke Jasmile Žbanić, ZLATNI MEDVJED u Berlinu.
 3. 2004.godine “LJETO U ZLATNOJ DOLINI” reditelja Srđana Vuletića, ZLATNI TIGAR u Rotterdamu.
 4. 2003.godine “GORI VATRA” reditelja Pjera Žalice, SREBRENI LEOPARD u Locarnu.

Teatar & Rad & Nagrade

Pred publikom je za 25 godina teatarskog rada odigrao preko 2000 (dvije hiljade predstava) i za svoj teatarski angažman dobio tri republičke i jednu Saveznu nagradu, u bivšoj EX Jugoslaviji.

 1. Još 1988.godine proglašen je NAJBOLJIM MLADIM GLUMCEM na festivalu u Jajcu za ulogu u predstavi “Nečastivi na filozofskom fakultetu” reditelja Ive Brešana.
 2. Dobitnik je “MOSTARSKE LISKE” za NAJBOLJU ULOGU na “Danima satire u Mostaru” u predstavi “Mirandolina” reditelja Karla Goldonija.
 3. NAJBOLJI JE GLUMAC FESTIVALA DOMAĆEG TEKSTA U ZENICI za ulogu u predstavi “VOLAND U SARAJEVU” reditelja Nedžada Ibrišimovića 2004. godine.
 4. DOBITNIK „MARULOVE NAGRADE“ za najboljeg glumca u Splitu na „Marulovim danima“ za ulogu Zeke u predstavi „ŽABA“. Kuriozitet ove nagrade je da je za 20 godina postojanja festivala prvi put dobio glumac izvan Hrvatske.
 5. Dobitnik nagrade GRAND PRIX za najboljeg glumca na „FESTIVALU GLUMACA“ u Crnoj Gori u Nikšiću za ulogu u predstavi “ŽABA”.
 6. Dobitnik GRAND PRIX nagrade za najboljeg glumca na festivalu u BRČKOM, za ulogu u predstavi “ŽABA”.
 7. Dobitnik nagrade publike na festivalu u Brčkom za ulogu u predstavi “ŽABA”.
 8. Dobitnik najprestižnije teatarske nagrade u Srbiji, STATUA ZORANA RADMILOVIĆA, na danima Zorana Radmilovića u njegovom rodnom gradu Zaječaru, za ulogu Zeke u predstavi ‘ŽABA’.
 9. Dobitnik nagrade za najboljeg glumca na festivalu ‘MUCIJEVI DANI’ u ‘ATELJEU 212’, za ulogu Zeke u predstavi ‘ŽABA’.
 10. Dobitnik nagrade za najboljeg glumca na festivalu u Jajcu za glavnu ulogu u predstavi ‘U ZVORNIKU JA SAM OSTAVIO SVOJE SRCE’, Abdulaha Sidrana.
 11. Dobitnik najviše nagrade u izboru Nezavisne agencije, Evropskog udruženja menadžera, ”NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO” – za vrhunske stvaralačke domete u teatarskoj i filmskoj umjetnosti u Banja Luci, 2015.godine;
 12. Dobitnik nagrade za doprinos međunarodnoj filmskoj produkciji ”ZLATNA RIBA” na Zadar Film Festivalu, 2014.godine. Nagradu je pored Emir Hadžihafizbegovića, dobio i muzičar IGGY POP;

Autor je četiri samostalna projekta koja je napisao, režirao i u njima igrao glavne uloge.

Sa svojim samostalnim projektima “Godine prevare”, “Iza sna”, “Tarik nije dio tala” i “Kijametski dan” kao i sa drugim projektima obišao je skoro cijeli svijet i nastupao U NEW YORKU, CHICAGO, PARIZU, BERLINU, LONDONU, SALZBURGU, DETROITU, TORONTU, KOPENHAGENU, STOCKHOLMU, SAN FRANCISCO, SEATLU, DALLASU, BOSTONU, SYDNEYU, MELBOURNU, ZÜRICHU, MINHENU, GOTEBORGU, KAMBERI, OSLU, AMSTERDAMU i još mnogim drugim gradovima diljem svijeta.

U toku je prevođenje njegovih autorskih projekata na turski, katalonski i slovenački jezik.